Седем съвета как да караме ски през пролетта!

Седем съвета как да караме ски през пролетта!

Ето стратегията на инструктора Адам Уейл за максимум ски фън в края на сезона:

1. Останете в леглото още час

През пролетта, поради постоянно променящите се температури, снегът се топи и замръзва. Ако отидем първи на пистата ще намерим яко заледен сняг… за това закусете спокойно.

2. Проучете изложението на пистите: По кое време снега ще отпусне зависи най-вече от изложението на пистата – за това започнете от източните склонове. Най-добре е да се качите 30-тина минути след като слънцето се е показало – тогава ще имате мек сняг и солидна основа. Щом положението се размекне – преминете към следващата писта.

3. Преместете се преди условията да станат прекалено кишави: На слънцето не му трябва дълго за да разкашка положението, по добре се преместете преди това да се е случило – посоката е изток, юг, запад…

4. Приключете по обяд и се старайте да сте на западен склон: На обяд бихте се чувствали перфектно на западен склон, независимо дали ще си направите пикник сред снега или ще обядвате пред чайната.

5. Следобед карайте по сенките : За тези часове изберете северните склонове. За онези, които карат по чуждите писти, изберете места над 3000 м. – там температурните разлики не са толкова големи и условията са по-скоро зимни.

6. Ако обичате да излизате от пистите, търсете мокрия зърнест сняг: Той може да бъде почти толкова забавен, колкото и пухкавата пудра! Но трябва да сте на точния склон, по точното време, защото идеалното състояние от кадифен разтопен сняг на повърхността и твърда основа не трае дълго

7. Пробвайте ски-поход:

Пролетта е чудесно време за пантене – мекото време е едното предимство, а по-дългия ден ви дава възможност за по-отдалечени дестинации. Разбира се, по-високите температури са предпоставка за лавини, за това ви трябва екипировка за лавинна безопасност и разбира се слънце-защитен лосион, храна и вода

Продукти за лавинна безопасност може да разгледате тук:

msmsport.bg – лавинна безопасност

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация