Спирачки


Спирачките са един от най-отговорните за здравето ви компоненти! При тях не трябва да се прави компромис. Има три вида в зависимост къде и как ще карате:

- V-brake. Този вид спирачки се слагат на най- евтините планински велосипеди. Там калотките контактуват с борда на шината и по този начин става спирането. Минусът при тях е че не са особено надеждни и трябва да поддържате шините си перфектно прави. Също така при мокро време не спират добре.
- Челюстни или кантарни спирачки: Те сe монтират на шосейни и градски велосипеди.
- Дискови спирачки: Това са най-разпространеният вид спирачни системи заимствани от моторите и колите. Най-надеждни и силни независимо от атмосферните условия. При тях има два варианта: механични и хидравлични. Механичните са с жило и се монтират на по-ниските класове велосипеди. Хидравличните са с хидравлична течност в маркучите и ви дават възможно най-доброто усещане и мощ. При тях поддръжката е малко по-трудоемка защото понякога трябва да се обезвъздушават.

Каквито и спирачки да имате е важно те винаги да са в изправност и да сменяте калодките и накладките на време. Дисковете на дисковите спирачки също се износват и трябва да се сменят периодично като им се образува ръб. Те се продават отделно от спирачката. В зависимост от дисциплината размерът на дисковете варира. За спускане ви трябват най-големите дискове 203мм. които спират най-много обаче са и най-тежки. За ендуро по-малките дискове 180мм. ви вършат работа а за крос кънтри - 160мм. Спирачните апарати също се различават по силата си. Има двубутални и четирибутални. Тези с четири бутала са най-силните, но и най-тежките и са типични за Downhill колелата.

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация