Заключващи механизми


Катинарите за колела основно са три типа:

1. Гъвкави заключалки със стоманени звена или въже. В зависимост от дебелината на материала съответно нивото на сигурност нараства. За съжаление също нараства и цената и теглото на веригата. Най-сигурните от тях тежат около 5-6 кг. и са непосилни за носене с вас навсякъде. Те са предвидени да ги държите пред дома си, в гаража или пред офиса вързани за нещо неподвижно и просто да си заключвате колелото когато го оставяте там. По-масовите заключалки от този тип са по-тънки и евтини. В зависимост от дебелината има рейтинг на сигурността който ги оценява по десетобалната система. Някои са с ключ а други с шифър. Тези с шифъра имат предимството, че не трябва да носите ключ със себе си. Комбинацията вие я избирате. Заключващите механизми от този тип (освен най-селидните които споменахме) са удобни за пренасяне, но с едни големи арматурни клещи се прерязват за секунди. Ето защо не е препоръчително да оставяте колелото си без надзор за дълго време.

2. U-Lock заключалки. Както се разбира от името им те са във формата на буквата "U" и са от закалена стомана. При тях въжи същото- колкото по-дебел е материалът толкова по-сигурни са. Към тях върви и скоба с която можете да ги носите на рамката на колелото си. По-тежики са и неудобни от гъвкавите, но пък са с по-голямо ниво на сигурност. Почти невъзможно е да се прережат с арматурни клещи.

3. Сгъваеми секционни катинари. Те са нещо като комбинация от горните два вида. Хем са от солидна закалена стомана хем могат да се сгъват и разгъват така че можете примерно да вържете два велосипеда. Конструкцията им е като на шивашки метър. Когато са сгънати са доста компактни и също могат да се носят на рамката на велосипеда. При тях прерязването с арматурни клещи е почти невъзможно.

Който и от избраните видове катинари да изберете помнете едно: Ако кредецът е добър професионалист колелото ви е обречено. Историята познавя всякакви случаи. За всяка ключалка си има шперцове а пред флекса всички са равни! Въпреки това е малко вероятно някой да почне да пили веригата ви с флекс посред бял ден или през нощта и да събуди целия квартал. Повечето кражби на колела се извършват от непрофесионалисти, кокошкари, наркомани и др. Когато видят, че колелото е вързано повечето се отказват. Ако са екипирани с арматурни клещи то те са с размери колкото да се поберат в раница и с тях могат да се прережат само най-тънките вериги. За по-дебелите са необходими клещи с рамо над 1 метър, които са трудни за носене. Съветът ни е да изберете качествена заключалка на реномирана марка. Китайските катинарчета за по 5-10лв. са тотално безмислени и се късат с един здрав ритник.

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация