Педали


Педалите са една от трите контактни точки на тялото ви с велосипеда и за това са доста важен компонент. Изборът ви трябва да е спрямо стилът на каране и личните ви предпочитания. Основно се делят на два вида: платформени и такива с автомати (клепсове).

- Платформените педали ви дават свободата да си движите крака по тях и да можете да стъпите на земята по всяко време. По-скъпите модели са със сменяеми стоманени пинове които се забиват в обувката ви и ви дават много добро сцепление. Въпреки това при много екстремен терен от подскачането може кракът ви да се измести и дори да изтървете педала и да паднете. Относно материалът при тях има два вида: Алуминиеви и пластмасови. Пластмасовите не трябва да ви плашат защото това не е обикновена пластмаса а супер здрав композитен материал с влакна от фибростъкло или карбон вложени в него. За градско каране без протекции не препоръчваме педали с особено остри пинове защото ако ги изпуснете или бутате колелото си има голям шанс да си нараните пищялите.

- Педалите с автомати (клипсове) дават много предимства, но имат и своите минуси. Плюс при тях е че като се закопчаете ставате едно цяло с колелото. Кракът ви не се размества, въртенето става много по-ефективно и имате страхотно усещане за велосипеда. Това ги прави задължителни за шосейни и крос-кънтри карачите. С автомати карат и някои от ендуро и даунхил състезателите, но там положението е 50/50.

Сега да поговорим за минусите на този тип педали:
- Доста трудно се свиква.
- При падане има шанс педалът да не се откачи и да се пребиете доста по-лошо въпреки че на повечето модели можете сами да нагласите силата на закопчаване и откопчаване
- По-тежки от платформените
- Имате нужда от специални обувки за тях които са за клипсове и имат отдолу планка за монтиране на пластини (парчета)

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация