Курбели и плочи


Основните характеристики на курбелите са дължината на рамото и броят плочи. Колкото по-дълго е рамото толкова по-голям е лостът и въртенето е по-ефективно. Това е добре за крос-кънтри стилът където теренът не е особено предизвикателен. Минусът в този случай е, че така се увеличава шанса да ви закачи педалът някой камък или корен и да се пребиете. Ето за това курбелите за спускане са с по-късо рамо защото в тази дисциплина е важно да не ви закачат педалите по терена и почти не се налага да въртите.

Относно плочите в последните години се е утвърдил стандартът за курбели с една плоча при велосипедите от по-висок клас. Скоростните системи 1x11 и 1x12 предлагат абсолютно достатъчен набор скорости за всякакъв вид каране. Курбелите с две и три плочи се монтират фабрично на по-ниските класове колела. Друго предимство на едната плоча отпред е значителното намаляване на теглото на велосипеда като се отървете от командата, предния дерайльор и жилото с бронята. Спестяват се около 300-400гр. Хубавите плочи са с Narrow Wide технология която не позволява на веригата ви да пада дори при много груб терен.

Монтажът на плочата към курбела бива два вида: стандартен паяк (тук има два стандарта в зависимост от BCD 96 и 104 за които трябва да внимавате) и Direct mount. При Direct Mount плочата се монтира директно на курбела с шлици. Така се намалява допълнително теглото, отпада проблемът с вечно развиващите се четири болта пък и изглежда много по-изчистено.

Има и карбонови курбели за които е характерно по-ниското тегло (спестявате около 100 грама), но те са по-крехки от алуминиевите и един силен удар в камък може да ги изкара от строя. Цената им също е чувствително по-висока. За това се слагат само на най-висок клас състезателни велосипеди.

Броят зъби на плочата също е от ключово значение. Тук правилото е следното: ако повече ще се изкачвате слагате по-малка плоча отпред (28-30 зъба). Ако искате пък по-висока максимална скорост слагате по-голяма, но нагоре ще ви е по-трудно. Относно цветът им - Funn са се погрижили да има богат избор от анодирани цветове които биха паснали на любимото ви колело.

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация