Ако мислите да се занимавате с планинско колоездене, тогава вероятно се чудите дали велосипедът да е  хардтейл или с пълно окачване и кое е най-подходящо за начинаещ. Като се има предвид, че вашият велосипед е най-важната част от цялото ви оборудване, то тогава тази чуденка е наистина основателна.
Начинаещите могат да бъдат еднакво доволни и от двете възможности. Предимствата на хардтейлите включват по-ниска цена и тегло, по-висока ефективност и по-бързо развиване на уменията.
За сравнение, а и за да бъден съвсем откровенни, велосипедите с пълно окачване осигуряват повече комфорт основно при спускане.
Както можете да видите, няма „един верен отговор“на този въпрос. Вместо да вземете прибързано решение, си струва да научите повече за предимствата на всеки тип планински велосипед.

Ето ги и основните причини да изберете хардтейл велосипед:

#1 – Простотата означава по-малко разходи за поддръжка

Хардтейлът има малко движещи се части, което го прави по-лесен за поддръжка. Не само по-лесен за поддръжка, но и по-малко компоненти за подмяна с течение на времето.
Хората, живеещи в райони, където калта, финият чакъл и солта могат да попаднат в движещи се части, намират това за предимство, тъй като намалява разходите за поддръжка.

#2 - Цена

Както бихте очаквали, простият дизайн идва с по-добра цена!
Тъй като имат по-малко компоненти, хардтейл велосипедите обикновено са по-достъпни в сравнение с велосипедите с пълно окачване. Това не означава, че няма висок клас хардтейли.
Поради тези причини купуването на хардтейл е добра идея, когато имате ограничен бюджет.

#3 – Това те прави по-добър карач!

Липсата на окачване на задното колело ви дава по-голям контрол върху велосипеда. Вие носите отговорността да балансирате колелото, когато се движите по неравен терен, скалисти пътеки и коренисти участъци.
Овладяването на това как да го правите правилно също ви помага да се съсредоточите върху трасето, което ви прави по-добър карач!
Временното преминаване обратно към хардтейл е тактика, използвана от много карачи, тъй като ги принуждава да усъвършенстват фините двигателни умения, които са необходими, когато карате велосипед без задно окачване.

#4 – Твърдаците са по-ефективни

Ефективността при колоездене е процентът енергия, използвана за въртене на педали, който задвижва велосипеда. В този случай цялата енергия, която влагате върху педалите, влияе върху скоростта.
Ако сте имали велосипед с пълно окачване, окачването на задните колела ще поеме значителен процент от мощността.
Това прави хардтейлите особено забавни на пътеки с въртене.
Тази ефективност се отнася и за катерене, където искате всеки процент сила, вложена в педалите, за да ви задвижи нагоре. Разбира се, повечето окачвания предоставят възможност за тяхното заключване, което помага да се преодолее този недостатък.

#5 – Твърдаците тежат по-малко

Тъй като хардтейлите имат по-малко механични части, общото тегло е по-ниско в сравнение с велосипеда с пълно окачване.
Въпреки че теглото не трябва да е нещо, за което да се тревожите много по пътеката, то със сигурност улеснява въртенето нагоре!

Защо да изберете велосипед с пълно окачване:

#1 – Комфорт

Ако търсите по-удобен начин да прекарате време на пътеката, тогава велосипедът с пълно окачване е най-добрият ви залог!
Наличието както на предно, така и на задно окачване означава, че велосипедът ще се справи с повечето препятствия. Това го прави по-малко уморителен за каране, както и по-приятно, когато става въпрос за неравен терен.

#2 – Кара ви да карате по-бързо

Карането по трасета като начинаещ е много по-удобно с велосипед с пълно окачване.
Като се има предвид, че е по-лесно да балансира, на начинаещия му отнема по-малко време, за да се научи и да кара колело по-бързо, за разлика от хардтейлите, където трябва да останете фокусирани върху пътеката и да използвате тялото си като окачване.

#3 – Пълните окачвания са универсални

Велосипедът с пълно окачване може да работи ефективно на всякакви терени. Въпреки че не е най-добрият велосипед за равни пътеки изкачвания, той все пак може да ви преведе с лекота покрай такива зони.
Комфорта, който изпитвате по време на каране, го прави правилният избор за мнозина.

Така, нека да обобщим относно избора ви между твърдо и меко колело.
Използвайки информацията по-горе, вие сте повече от информирани да вземете това решение сами.Въпреки това, въз основа на моя собствен опит и този на други, бих искал да направя препоръка.
Когато за първи път се занимавате с планинско колоездене, най-важното е да развиете уменията си с колело. Това ще изплаща дивиденти за години напред!

Най-добрият (и най-бързият) начин да направите това е да карате хардтейл.
Въпреки че хардтейл със сигурност не е толкова удобен за каране през цялото време, той ви учи как да боравите с велосипеда си!
Друг пренебрегван фактор е, че когато за първи път се занимавате с някакво хоби, не е нужно да правите голяма инвестиция в самото начало.
Купуването на хардтейл с прилично качество е не само по-евтино, но вероятно можете да получите по-добър велосипед като цяло, като не се принуждавате да купувате велосипед с пълно окачване със същия бюджет.
Вместо да влагат пари за задно окачване, производителите могат да поставят по-добри компоненти на велосипеда, които ще направят вашето каране по-приятно!
Не забравяйте, че винаги можете да изберете, да надстроите до велосипед с пълно окачване в бъдеще, ако се „зарибите“.
Можете ли да конвертирате хардтейл в пълно окачване?
Няма лесен начин да преобразувате хардтейл велосипед в пълно окачване. Знам, че хората са опитвали различни начини, но необходимите усилия и времето, което ще отделите, не си заслужават.
Моят съвет е да си купите нов велосипед с пълно окачване, ако сте надраснали неопитността си с хардтейла.
Това работи добре за повечето хора и не е нужно да унищожавате стария велоспиед. За щастие можете да продадете старото си колело и да допълните сумата, за да закупите такова с пълно окачване.

Как да подобрите ефективността на пълното окачване?
Подобно на преобразуването на хардтейл към пълно окачване, не е лесно да се преобразува в обратна посока. Въпреки това, много хора не харесват пълното окачване поради ниската ефективност, особено при каране по равни пътеки или изкачвания.
Но има решение, което може да ви помогне да подобрите ефективността и да намалите усилието, необходимо за педалиране по равни пътеки.
Блокирането на окачването!
Тези малки превключватели ефективно деактивират окачването, за да не позволяват на седалката (или вилката) да се клати нагоре и надолу. Докато това прави карането по-удобно, то взима енергия и прави карането по-малко ефективно.
Заключването на окачването при изкачвания е бърз и лесен начин да увеличите ефективността си при въртене. Разбира се, няма да достигне този на хардтейл, но поне е подобрение!

Ресурс: mountaintreads.com

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация