Струва ли си да инвестираме в екипировка за планинско колоездене и кога точно да го направим?
Сигурно редица от вас са си задавали въпроса, когато са започвали да карат колело в планината.

Истината, е че екипитовката не трябва да ви е определяща дали да спортувате или не, или тя да е водеща, когато решавате, дали да се занимавте с конкретен спорт и кога да започнете.

Специално екипировката за планинското колоездене има няколко елемента, които са повече от желателни да ги имате, когато се отправяте по пътеки. Най-вероятно се досещате, че от първостепенна важност е каската и след това са удобни дрехи, с които ще се чувствате комфортно, когато карате.

От тук насетне всеки решава как и кога да надгради.
Тук сме събрали няколко съвета, чиято идея е да опишем оптималната екипировка, която ще ви е от полза, когато практикувате планинско колоездене.

Темата за екипировката може да бъде разтягана до безкрай и асоциирана с различните дисциплини на планинското колоездене. Тук ще обърнем внимание само на най-необходимите елементи, започвайки с протекцията за всеки велосипедист.

Каската е повече от препоръчителна при карането в планината. Тук има две основни разновидности, на които можете да се спрете. Фулфейс каска и каска тип  “Челядинка”. Първата опция е за тези от вас, които търсят екстремното при карането. Спускане по скалисти и силно пресечение пътеки, преплетени със скокове и виражи. Екстремното каране на колело е добре да бъде подплатено и с екстремна протекция. За всички останали, които искат да се наслаждават на по-леки пътеки каската тип “Челядинка” ще бъде повече от идеален избор.

Наколенките и налакътниците не са за пренебрегване, когато се спускате в планината с колелото. В търсенето на екстремното преживяване е само въпрос на време наколенките и налакътниците да са ви от полза. По аналог на каските и тук имаме разновидности на наколенки и налакътници осигуряващи различни нива на защита и пригодени за различните дисциплини от планинското колоездене.

Стигаме до ръкавиците, които са директна контактна точка с вашето колело. Идеята на ръкавицата е да дава сигурност при захвата при каране и да предпазва ръцете ви от всички странични влияния на заобикалящата ви среда. Те ви предпазват, както от клоните, така и при евентуални падания, за да не контузите ръцете си по-сериозно. 

Обувките за колоездене са другата контактна точка с вашето колело. При карането в планината често ще се натъкнете на разнородни препятствия, при които обикновените маратонки няма да ви предоставят тази сигурност, както вело обувките. Те са съобразени с екстремната среда, в която ще спортувате и непредвидимите фактори, които ще срещнете по пътя си, като остри клони, камъни, кал, локви, и каквото още се сетите из планинските пътеки. В специализираните магазини за вело екипировка ще срещнете разнородни видове и марки вело обувки, пригодени за различните дисциплини на планинското колоездене. Най-важното е да намерите удобна и сигурна обувка, с която да спортувате. Освен това с правилните обувки ще имате далеч по-голямо сцепление с педалите, ако карате с платформи. Това от своя страна ще ви накара да усетите и контролирате велосипеда още по-добре.

Панталоните и джърситата за колоездене са елемент, който в никакъв случай не е задължителен, но е важно да се отбележи, че тези два компонента от екипировката осигуряват допълнителен комфорт при спортуване на открито. Техните материи са специално разработени да отвеждат влагата възможно най-ефективно и да осигуряват комфорта при по-дълги и екстремни преходи с велосипеда. Също така, материята спомага при падане, като предпазва от охлузвания.

Есенциалните елементи на екипировката за планинско колоездене могат свободно да се комбинират според нуждите и желанията на всеки дръзнал да се спусне с колелото в планината.

Съветваме ви добре да си подбирате екипировката и да се допитвате до хора с реален опит в планинското колоездене. Инвестирайте разумно в добра и качествена екипировка, защото това е предпоставка тя да ви служи по-дълго време.

В никакъв случай не пренебрегвайте факторът сигурност, който ви дава качествената екипировка особено, когато карате по предизвикателни маршрути и пътеки.

В нашите магазини всеки един от консултантите може да ви даде съвет и да ви насочи към подходящата за вас екипировка за планинско колоездене.

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация