Чело (headtube)

Измерването на челото на рамката е характеристика от съществено значение, съдържаща два ключови критерия, които имат пряко влияние върху управлението на байка.
Нека разгледаме челото на велосипеда в детайл:Челният ъгъл – това е ъгъла на челото на рамката спрямо земята. Колкото по-остър е този ъгъл, толкова повече умения и сила се изискват за управление на велосипеда, но пък той е по-стабилен при високи скорости. По-тъпия ъгъл се използва при велосипеди, изискващи по-малко усилие за управление, като позволява по-бързи реакции. Планинските велосипеди имат по-остър челен ъгъл от шосейния велосипед, осигурявайки по-голяма стабилност на неравни, технични пътеки.Дължината на челото се измерва от долната част до върха на челото на рамката. Велосипеди с дълго чело, повдигат предницата на колелото, поставяйки велосипедиста в по-изправена позиция. Байкове с къса челна тръба снишават предницата, поставяйки колоездача в агресивна позиция, по този начин се повишава аеродинамиката и се подобрява контрола върху велосипеда, благодарение на по-ниския център на тежестта.

OFFSET на вилката

Подобно на ъгъла и дължината на челото, наклонът или изместването (offset) на вилката е друг ключов фактор, оказващ влияние при управлението на колелото. За да разберете „наклонът“ на вилката, представете си права линия, продължаваща от центъра на стержена до земята. Разстоянието, на което е изместена оста на предното колело, спрямо тази въображаема линия, е известна като OFFSET. Увеличаването на offset-а ще направи управлението по-бързо и агресивно , а намаляването на offset-a ще го направи по-мудно.

Нека разгледаме що е то „Trail”Подобно на ъгъла и дължината на тръбата на челото, наклонът или изместването на вилката е друг ключов фактор при управлението на велосипед. За да разберете наклона на вилката, представете си права линия, продължаваща от центъра на кормилната тръба (челото) чак до земята. Разстоянието, на което вилката е изместена спрямо тази въображаема линия, е известна като Рейк при шосейните велосипеди или Трейл при планинските велосипеди. Увеличаването на отместването ще направи управлението по-бързо, а намаляването на тази характеристика ще го забави.

Oчаквайте продължение…

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация