Това е въпрос, който почти всеки байкър си е задавал поне веднъж в живота. Затова решихме да се допитаме до някои с богат опит. Персона, която е пробвала безброй каски, протектори и всякакви други аксесоари. Става въпрос за Гошо Манекена, нашият стар приятел и колега в MSM.

Здравей Гоше, беше споменал преди време, че искаш да споделиш твоята гледна точка по една доста дискутирана тема, засягаща избора на каска за планинско колоездене. В крайна сметка, ти си със сериозен опит в планинското колоездене и ще се радваме да разберем малко повече детайли.

Гошо: Точно така, правилно си ме разбрал. Бачкам в MSM вече 10 години и съм видял всичко, което се появява на нашия пазар, а и без да искам да се хваля, даже съм и пробвал повечето неща.

Звучи чудесно. Сподели малко повече информация. Какви са ти впечатленията от каските тип “челядинки”?

Гошо: Този тип каски имат своите предимства и естествено, своите недостатъци. Лично мое мнение е, че те са подходящи за по-леки планински и горски пътеки. Подходящи са за хора, които не търсят силно екстремно преживяване. Ако карате по по-равни и не толкова технични пътеки, ако не се спускате по маршрути обсипани с големи препятствия, то каската тип “челядинка” е супер избор. В топли дни тези каски осигуряват по-добро проветрение и по-голям комфорт. Предлагат добра протекция, но имат един основен недостатък, не предпазват цялото лице. Лично на мен това ми е важно, все пак съм манекен. Въпреки това виж колко добре ми стои тази уникална каска за планинско колоездене на италианската марка MET, а е и доста лека, и удобна. Препоръчвам този тип каски на тези, които смятат да карат по-умерено и нямат намерение да експериментират по трудни пътеки. Каската тип “челядинка” предлагат достатъчно защита, така че да се чувствате комфортно.

Каска тип челядинка Met Helmet MTB MSM Sport

Интересно мнение Гоше и доста професионално подкрепено с факти и коментари. Ти направо ме изненада. Сега ми е още по-любопитно да разбера какво мислиш за фулфейс каските?

Гошо: Те са ми любими. Истината е, че фулфейс каските предлагат най-сериозната защита за цялата глава. Всяка каска разполага със сертификат или степен на защита. Тази, която нося е Fox Rampage и е една от най-добрите за сериозно планинско колоездене. Фулфейс каските стават неудобни когато времето е горещо и ти се налага да въртиш педалите по-продължително, защото дори и най-проветривата каска изпотява главата.
Препоръчително е фулфейс каски да бъдат част от екипировката на всеки, който иска да експериментира със скокове, технични планински пътеки, по-екстремно каране или желае да има най-висока степен на протекция.
Един вид, ако си си сменил млечните зъби е хубаво да имаш фулфейс. Важно и отговорно е децата да носят такъв тип каски. Често родителите пренебрегват защитата, което в случая може да отчетем като грешка. Силно препоръчително е да се обърне внимание на протекцията при по-малките велосипедисти.

фул-фейс каска Fox Rampage MTB MSM Sport

Благодаря Гоше. Отново задълбочен анализ от твоя страна. Как така по-рано не сме го провели този разговор? Какво ти е мнението за каските, които комбинират и двете.

Гошо: Вярвам, че това е бъдещето. Каската, която пробвам в момента е MET Parachute. Изключително лека, проветрива и със сериозна протекция. Даже има MIPS технология, която намалява шанса от сътресение при падане. Изключително удобно е, че с лекота каската може да се превърне от фулфейс в каска тип “челядинка” и обратното. Най-много ми харесва, че в топлите дни мога да си сложа подбрадника в чантата и да се радвам на вятъра в лицето ми. Когато пътеката стане по-екстремна вадя подбрадника и знам, че хубавата ми усмивка (нищо, че е пластмасова) е защитена. Този тип хибридни каски предлагат оптимална защита, както за главата, така и за портфейла. Вместо да инвестираш в две отлични каски, може да ги имаш в пакет с една хибридна. В MSM имаме няколко разновидности и всеки, който е на лов за удобна и сигурна екипировка е добре дошъл.

хибридна каска full-face Met Parachute MTB MSM Sport

Браво, изглежда ги разбираш тея неща бат Гошо. Благодаря ти за откровените отговори и професионалните съвети.

Разбира се, че ги разбирам, аз съм в бранша от много време. Искам да кажа на всички, които четат това, че протекцията е изключително важна, защото разликата между това да се храниш със сламка и да имаш леко натъртване на главата е много тънка. Не рискувайте и не правете компромиси, когато става въпрос за протекция. Вие сте най-важния човек във вашия живот. Силно препоръчвам на всички, които се занимават с колоездене да обърнат внимание на цялостната екипировка и протекция.

Този сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация