Има ли разлика между електрическите градски велосипеди

и електрическите планински байкове?

E-MTB

 • По-голям ход на окачването
 • 27.5 или 29 цола размер на гумите
 • по-широки гуми
 • MTB GEOMETRY

E-Градски

 • Вградена система за заключване
 • Багажник
 • Вградени предни и задни светлини
 • 28 или 29 цола размер на гумите
 • геометрия на рамката съобразена с градските условия (изправена стойка)

ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

 • Електромотор
 • Батерия
 • Ел. дисплей с команди за управление и километраж

Е-РАЙД

ЕЛЕЛКТРИЧЕСКИ ВЕЛОСИПЕД = СИСТЕМА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ВЪРТЕНЕТО

1. Трябва ли да въртя педалите с е-байк

Да, SCOTT предлагаме единствено електрически велосипеди с електро-мотор за подпомагане на въртенето на педалите. Това означава че ако не въртите, подпомагането (моторът) няма да се задейства. Това подпомагане е в зависимост от изпраната степен от +50% до +300%

2. Колко бързо мога да се движа с е-байк?

На практика няма ограничение в скоростта, с която велосипеда се движи, но при скорост над 25 км/ч мотора спира да подпомага въртенето.

3. Колко далеч и колко дълго мога да карам е-байк?

Ето една графика, която показва приблизителни стойности при еко режим и ездач с тегло 80 кг.

tablica-kilometri

На теория, колкото повече са ватовете, толкова по-голям обхват би трябвало да се постига. На практика обаче има много фактори, които трябва да имаме предвид за реална преценка:

 • Теглото на велосипеда: логично, колкото по-тежко е колелото, толкова повече енергия е необходима за неговото задвижване. При моделите на SCOTT теглото и баланса винаги са била отправна точка за инжинерите от SCOTT.

 • Качествената изработка на мотора: Усъвършенстваният и "умен" мотор пести енергия и съответно повишава обхвата на действие (пробег/времетраене). Е-байковете SCOTT се произвеждат с мотори Shimano и Bosch, които са еталон за качество на пазара. Моторите също са съобразени със спецификата на моделите: едно градско колело например ще има различни настройки от планински е-байк.

 • Околната среда: наклона на трасето, вида и качеството на пътната настилка, вятъра, температурата са все неща, които оказват ефект върху производителността на мотора.
БАТЕРИЯТА НА Е-БАЙКА

4. Какво е Wh?

Ватчас (Wh) е мерна единица, която показва сумарната енергия на батерията и се изчислява като амперчас рейтингът на батерията се умножава по оперативния й волтаж. С по прости думи ватчаса показва капацитета на батерията. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голям е обема, който може да се постигне. Все пак вианги трябва да се имат предвид качеството на мотора, настройките, терена и теглото.
5. Възможно ли е да премахна батерията на моето електрическо колело?

При всички модели на SCOTT батериите могат да се премахват без специални инструменти. Единственото, което ви е необходимо е ключ за отключване на системата за захващане.

6. Колко време отнема зареждането на батерията на е-байка?

Повечето от батериите (500wh) се нуждаят от около 4.5-5 часа за да се заредят докрай и по-малко от 3 часа за 80%.


E-БАЙК РЕГУЛАЦИЯ

Пътуване

7. Мога ли да пренасям електрически велосипед в самолета ?

За да качите Е-байка си на самолет ще ви е необходимо специално пълномощно. Нашата препоръка е да се свържете с авиокомпанията, която сте избрали преди да резервирате билет.

Сигутност

8. Трябва ли да нося специална каска, когато карам Е-байк?

За вашата сигурност винаги трябва да носите каска, когато карате, независимо е-байк или просто байк. Възможно е в някои страни с Е-байк да се изисква мото-каска за това, ако пътувате, по-добре проучете въпроса като попитате местен дилър.

Формалностите

9. Трябва ли да имам застраховка за моя е-байк?

Ако пътувате в Европа, добре е да застраховате своя е-байк, защото в някои страни той може да спада в категория, която изисква застраховка за да се движи по пътищата.

10. Трябва ли да имам книжка за да карам Е-байк?

В България не. В някои страни електрическите велосипеди, които развиват скорост при подпомагане до 45 км/ч, спадат в категория AM (M) и изискват лиценз. Естествено, който има шофьорска книжка няма причини за притеснения. За повече информация:

 • в Швейцария минималната възраст е 14 години
 • в Америка - 16 години


ПОДДРЪЖКА НА Е-БАЙКА

11. Мога ли да карам е-байк в кал, локви или когато вали?

И батерията и мотора са водоустойчиви, така че няма проблем в мокри условия.12. Как да мия моя Е-байк?

 1. Тъй като електрическите велосипеди са водоустойчиви, може да ги миете както миете обикновеното си колело.
 2. Премахнете мръсотията, която пада лесно, с водна струя (никога не използвайте водоструйка за автомобили)
 3. С мека четка и с помоща на препарат за почистване на колела почистете упоритите замърсявания (не използвайте продукти за коли или мотори, ако нямате специален препарат може да ползвате мек, не-абразивен и не-агресивен универсален почистващ препарат.)
 4. Щом сте готови, изплакнете колелото за да премахнете остатъците от препарата (никога не използвайте водоструй за автомобили).
 5. Щом изплакнете и колелото е чисто, обърнете го за няколко секунди за да се отцеди на обратно и след това забършете.
 6. Препоръчваме също да избършете и контакните пластини на батерията. За целта батерията трябва да бъде свалена.
 7. Накрая обезателно смажете веригата със смазка за верига.

13. Каква профилактика е необходима за моя е-байк и колко често?

Профилактиката е доста ограничена и лесна. Вие трябва да поддържате велосипеда чист, т.е. да не позволявате да се наслагва прах и мръсотия за твърде дълго време; трбва да смазвате веригата , вилката и да проверявате състоянието на накладките на спирачките. Желателно да посещавате сервизите ни поне веднъж на половин година за по-задълбочен преглед, оценка на състоянието и с оглед да запазите гаранцията на велосипеда закупен от нас.

>>> Възползвай се от специалните ни условия за пред-поръчка на електрически велосипеди с отстъпка от 20% при депозит на цялата сума на велосипеда.

За повече информация:

+359 895 792 891 или пишете на info@msmsport.bgТози сайт използва  "бисквитки". „Бисквитките“ ни помагат да подобрим нашите услуги.

Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването им.  

Повече информация